НИКОЛАЙ РЬОРИХ
30 ПЕЙЗАЖА ОТ ХИМАЛАИТЕ
12 май – 11 юни 2023
Откриване на 12 май, петък, 18.00 часа
Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19 февруари” №1

Николай Рьорих (1874 – 1947) е известен не само като художник, но и като писател, археолог, учен, обществен деец, философ и просветител. Той прекарва десетилетия от своя живот в пътешествия и изследване на Хималаите, които се превръщат и в негов дом. През 1930-те и 1940-те в поредица от пейзажи художникът изследва тези планини и влагайки своите духовни прозрения, отразява красотата и мистиката на региона, улавя колоритните природни състояния през различните сезоните и в различни моменти от денонощието.
Националната галерия притежава около 250 произведения на живописеца, дарени на българската държава в края на 1970-те от неговия син Светослав Рьорих. В настоящата изложба са включени 30 пейзажа, които ни отвеждат до места, чиято мистичност и тайнственост са видими за духовно просветените.
Сред неоспоримите заслуги на Николай Рьорих е инициирането на Pax Cultura – Договор за охрана на художествените и научни учреждения и исторически паметници (Treaty on the Protection of Artistic and Scientific Institutions and Historic Monuments (The Roerich Pact). Този договор за закрила на паметниците на културата е подписан на 15 април 1935 във Вашингтон, в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт, от представители на всички държави членки на Панамериканския съюз. Предвижда се обектите, над които се развява Знамето на Мира – музеи, университети, архитектурни паметници и други – да бъдат зачитани като международна неутрална територия и защитата на културното наследство както по време на война, така и в мирно време да бъде регламентирано.

Hits: 60