Тази година страната ни бе представена в конкурса за награди на Форума на славянските култури от Националния музей „Васил Левски“

Национален музей „Васил Левски“ се включи през тази година в инициативата Награди „Жива“ на Форума на славянските култури. От България участие във форума взеха Екатерина Джумалиева – директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата, член на журито, и проф. Светла Димитрова – Председател на БНК на ИКОМ и директор на  Регионалния етнографски музей на открито „Етър“ – носител на наградата за обект на културното наследство за 2020 г. Именно музеят „Етър“ ще бъде домакин на връчването на наградите „Жива“ в България през 2024 г.

Конкурсът насърчава проекти, показващи уникалните ценности, традиции и наследство на славянския свят.  Целта на наградите е да се идентифицират, награждават, насърчават и ускоряват експериментите, проектите и практиките в музейния сектор в рамките на специфичните културни и и географски рамки.

Тази година журито номинира 24 музея от 10 държави. С презентации и кратки филми всеки участник представи кандидатурата на институцията. Участие от Карлово взеха директорът на музея Дора Чаушева и Николай Колев – екскурзовод. Музеят получи специален сертификат за участие в конкурса.

Наградата „Жива“ – 2023 за най-добър музей от славянска държава беше връчена на Националния музей в Лесковац, Сърбия, а за най-добър обект на културното наследство беше присъдена на Центъра за интерпретация на морското наследство DUBoak, Малинска, Хърватия. Седем номинирани музеи от Украйна бяха наградени със специална титла „Културни герои на славянското наследство“ за своята решителност и стремеж да защитят украинското културно наследство и национална идентичност по време на опустошенията от настоящата война.

Наградата “Жива” е учредена през 2012 г. по инициатива на д-р Андрея Рихтер, директор на Форума на славянските култури, международна фондация (основана през 2004 г.), която гледа на наследството по динамичен начин. Наградата носи името на славянската богиня Жива, олицетворяваща принципа на живота, красотата, жизнеността и плодородието. Наградата има за цел да идентифицира и отпразнува постиженията чрез популяризиране на най-добрите практики на музеите в славянските страни и тяхното културно наследство. Това е важна транснационална културна платформа, която насърчава диалога, комуникацията и работата в мрежа, обмена на идеи, знания и опит с оглед на защитата на музеите и популяризирането на техните колекции и услуги, ангажираност към нуждите на обществото, иновации, творчество, участие и включване. Тези цели са и част от критериите, които се вземат предвид от журито на “Жива” при посещенията им в музеите кандидати.

Източник: Министерство на културата

Hits: 49