МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ПУБЛИКУВА НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ,,ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ“ НА 18 МАЙ 2024 Г.

Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите, честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото.

Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание.

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви.

Националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива, изготвена от дирекция ,,Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата включва: тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви, както и специални събития, посветени на Нощта. В инициативата ще участват общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход.

Нощта на музеите е отворена за всички. Заповядайте да споделите тези моменти на откривателство около богатото културно наследство и изкуството, заедно с Вашите семейства и приятели!

Националната програма за 2024 г. може да видите чрез страницата на Министерство на културата: https://mc.government.bg/newsn.php?n=9291&i=1

Hits: 18