Обновената зала „Династичната връзка на българската монархия със Западна Европа“ в Регионалния исторически музей – София, ще може да бъде разгледана от 4 юли.

Самото пространство е част от постоянната експозиция на Музея.

Обновяването е с финансиране от Министерството на културата и включва:

добавяне на фотографии и художествени произведения;
детайлни текстове, посветени на тримата монарси на Третата българска държава – княз Александър I Батенберг, цар Фердинанд I и цар Борис III;
музейно осветление;
нови информационни материали;
допълнителни места за сядане и проследяване на тематичното видео в залата;
осигуряване на достъпност на залата за хора с нарушено зрение;
използване на шрифт, подходящ за посетители с дислексия.

Представени са значителен брой фотографии, илюстриращи живота и дейността на тримата владетели на Третото българско царство. Две репродукции на картини от ранния период на избирането на София за столица допълват общото познание за развитието ѝ.
За незрящи са изработени макет на гробницата на княз Александър I Батенберг и монограми на владетелите, както и текстове на брайлова азбука, също двуезични, посочват още от РИМ-София.

За най-малките посетители на музея е издадена специална книжка с картинки за оцветяване и други материали, свързани с тематиката на залата. Тя вече се използва в заниманията на музейната образователна програма “Лято в музея”“. За удобството на посетителите ще бъдат монтирани пейки за по-спокойно възприемане на видеофилма в залата, казват още от музея.

В деня на отриването достъпът за всички е свободен.
Източник: БНР

Hits: 13