Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание.
  По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент – младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви.
  Националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива през 2022 г., изготвена от дирекция “Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата, включва: тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви и специални събития, посветени на Нощта.
Програмата за София можете да намерите тук: https://institutfrancais.bg/evropejska-nosth-na-muzeite-sofiya-2022/
PDF с националната програма можете да изтеглите от страницата на Министерство на културата

Hits: 57